tangfelt.blogg.se

Baka, baka.....

Publicerad 2012-11-26 17:16:28 i Allmänt,

Det har kommit lite snö men tyvärr blev det mest blask..., men i skogen var det fint då det fortfarande var kallgrader. Det har varit ett nästan spökligt ljus idag på dagen, liksom grått och ljust på samma gång...
 
 
Idag har Hampus och Calle varit lediga från skolan och vad passade bättre då än att baka lite på e.m.
Vi gjorde pepparkakor, saffransbullar och vanliga bullar.
 
Måste dela med mig av världens enklaste recept på pepparkakor. Det kanske är fler än jag som har tröttnat på att kavla tunt, tunt och sätta ut formar etc. Med detta recept rör man bara ihop allt, rullar små bollar, lägger på plåten och plattar till med en gaffel och så in i ugnen.
 
Du behöver: 200 g smör, 1 dl socker, 1 dl brun farin, 2 msk ljus sirap, 2 msk gräddfil (eller vanlig grädde) 5 tsk pepparkakskryddor (eller som jag har 1½ tsk malda kryddnejlikor, ½ tsk mald ingefära och 2 tsk malen kanel), 6 dl vetemjöl, 2 tsk bikarbonat och om man vill ca ½ del krossade mandelspån.
 
Lägg margarin, socker, brun farin och sirap i en bunke och rör ihop till en smidig smet. Rör i gräddfil (eller grädde) och kryddorna + mandelspån om man vill. Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner i smeten. Arbeta ihop till en deg.
 
Rulla små kulor och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Tryck till varje degboll med en gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter på 225 grader.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela